A gyulai vár a mai Gyula város belvárosában fekszik, egy viszonylag magasan fekvő területen. A vár környékén mélyebb fekvésű részek vannak, ahol ma csónakázótó terül el. A középkorban a környék mocsaras volt, a várat főként a Körösök ágai, mélységes lápjai oltalmazták. Mivel kő a környéken nem volt található, ezért téglából építették fel a várat. A robosztus középkori vár egyedülálló. A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. Mocsárba épült, tölgy cölöpökön áll, melyekből kettőt sikerült megmenteni az 1960-as évek ásatásai során.

 

A várban működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. A földszinten található várbörtön, éléstár, magyar és török sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. A várbörtön négy helyiségből áll, ahol kivégző, testcsonkító, testfenyítő, kínzó-és megszégyenítő eszközöket mutatnak be.

 

Az emeleten várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsák bég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható. A felszentelt kápolna biztosítja a helyszínt keresztelők, esküvők lebonyolításához, melyek hangulatához hozzájárul a középkori borozó is. A vár lovagterme alkalmas fogadások, konferenciák és egyéb jellegű rendezvények lebonyolítására. A gyermekeket múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kor szellemében.


A Gyulai Várszínház 1964 óta működik a vár falai között nyaranként szabadtéri előadások helyszíneként. A várjátékok kezdeményezője, majd tíz éven át művészeti vezetője Miszlay István volt. 1965-től folyamatosan alakította ki a koncepciót, hogy Gyula legyen a magyar történelmi dráma fóruma. 1974-től, Sík Ferenc vezetése alatt előbb a kortárs szerzők történelmi játékaira koncentráltak, majd a 90-es évektől a zene is szerepet kapott, később pedig, 1995-ben Gedeon József által bővült nemzetközivé a programok sora. A várszínpad mellett a vár melletti tószínpad, a Kossuth Lajos utcában található kamaraszínház és a belvárosi Göndöcs-kertben található vigadó is rendezvényhelyszínként szolgál.

 

ElérhetőségekNyitvatartás

5700 Gyula, Várkert 1

(66) 463 544

Hétfő 9:00–18:00

Kedd 9:00–18:00

Szerda 9:00–18:00

Csütörtök 9:00–18:00

Péntek 9:00–18:00

Szombat Zárva

Vasárnap Zárva

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!