A 2014-ben megnyitott CsabaPark a hungarikummá nyilvánított békéscsabai kolbász köré építi színes kínálatát. A helyi kolbászkészítés mestersége mára néphagyománnyá vált, a recept egyik generációról hagyományozódik a következőre. Egyedisége abban rejlik, hogy gazdagon fűszerezik paprikával, ám borsot nem tesznek bele.

 

A múzeumban végigkövethetjük a kolbászkészítés történetét, megtekinthetjük a hagyományos eszközöket, és interaktív módon kerülhetünk közelebb ehhez az élő hagyományhoz – akár még ki is próbálhatjuk magunkat a kolbászkészítésben. A kiállítás a kolbász elkészítésének négy állomását különböző termekben mutatja be, és mindegyik terem külön történelmi korban mutatja be az adott munkafolyamatot. Így a kolbásztöltelék előkészítését a hagyomány kialakulásának idején, a XIX. század közepe táján ismerhetjük meg, a fűszerezést a század második felében, a kolbászgyúrást az 1910-es évekből, a kolbásztöltést az 1920-30-as évekből, a füstöltést pedig már az 1950-es évekből ismerhetjük meg. Emellett betekintést nyerhetünk egy hamisítatlan csabai disznótoros vacsorába is a XIX. század második feléből.

 

Természetesen a park látogatása remek alkalom egy kellemes ebéd elfogyasztására is: az autentikus, csabai szlovák néphagyományoknak megfelelő épületben található étteremben kipróbálhatjuk a hagyományos csabai disznótoros ételeket. A 2800 négyzetméteres csarnoképület pedig fesztiválok, kulturális események színhelye. Emellett az Óriások konyhája fantázianevű parkban játékos, kreatív módon a kisebbek is megismerkedhetnek Békéscsaba hagyományaival.

 

ElérhetőségekNyitvatartás

5600 Békéscsaba Gyulai út 61/2.

Zsoldi László, igazgató: 06/20-585-7750

Zahorán Szabolcs: 06/30-998-1771

Étterem: 06/20-933-3700

Húsbolt: 06/20-483-6644

H - Sze: 11:00 - 18:00

Cs - Szo: 11:00 - 21:00

V: 11:00 - 18:00

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!